Bodrum Marmara Kale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GEMİ YAPIMI BÖLÜMÜ

Gemi İnşa Bölümü

Özel Kale Meslek Lisesi Gemi Yapımı alanı yat inşa dalı; tekne ve yat yapımının sahip olduğu, tekne resmi, tekne iskeleti, kamara üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. Gemi Yapımı Alanında tekne ve yat yapımı mesleğinin gerektirdiği çizim, üretim yeterliliklerine sahip meslek elemanlarını yetiştirmektir.

Yat imalatçısı siparişten teslimata kadar üretimin her aşamasında görevli olan kişidir. Bu alanda çalışan imalâtçılar kullanılacak malzemeyi seçer, şablon-kalıp hazırlar, makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyerek ahşap yat ve tekne yapar. Ahşap Gemi Yapımı eğitimleri sayesinde öğrencilerimiz tüm bu yetkinliklere sahip olarak okullarımızdan mezun olmaktadır.

Yat inşacısı, ahşap ve kompozit yat yapan tersanelerde, dizayn bürolarında, devlete veya özel sektöre ait tersanelerde üretim, tasarım, montaj, bakım ve ahşap gemi onarım alanlarında çalışmaktadır. Çalışma ortamı nemli, gürültülü, tozlu olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, gemi yapımı mühendis ve teknikerleriyle iletişim hâlindedir.

Gemi Yapımı Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Gemi yapımı alanı önemli bir istihdam potansiyeli olan sektördür. Bu sektörde yüzer araçların; yapım, sevk ve yönetim işlemleri gerçekleştirilir. Ayrıca, bunlarda kullanılan her çeşit makine, cihaz ve diğer teknik araçların bakım-onarımı yapılır. Gemi yapımı alanı ülke ekonomisine birçok katkı sağlar.

Bu alan Ordumuzun Deniz Kuvvetleri’ne de üretim yaptığı için dolaylı olarak ülke savunmasına hizmet eder. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin dış ticaretinin önemli bölümü deniz yoluyla gerçekleştirilir. Gemi yapımı alanı, ticarî gemilerin yapım ve onarım hizmetleri ile “deniz ticaret filosunu” destekler. Bu gelişmeler sayesinde üretim, bakım ve onarım işlerindeki performans daha da artacaktır. Dolayısıyla alandaki istihdam kapasitesi geniştir.

Gemi yapım alan programını bitirenlere “Gemi İnşaatı Teknisyeni” unvanı verilir. Gemi inşaatı teknisyenleri için gemilerin yapımı ve malzeme yapım veya onarım için gemi inşaat mühendisi tarafından belirlenen basamakların yerine getirilmesi gibi işleri, mühendisin denetimi altında yürütür.  Ayrıca isteyen öğrenciler Türk ve Dünya denizcilik sektörüne ait gemilerde gerekli sertifikaları alarak  fiter (Gemi tamir ve bakım ustası) olarak  çalışma imkanına sahiptirler.

Ülkemizde son yıllarda denizcilik faaliyetleri hızla artmıştır. Bu yüzden sayıları her yıl artan yat üretimi yapan tersanelerde, yat tasarımı, donanımı, üretim ve planlamasında iş bulma olanağı oldukça fazladır.

Yabancı Dil Eğitimi

Özel Kale Meslek Liselerinde öğrencilerimiz mesleki yabancı dile eğitimi almaktadırlar. Haftalık ortalama olarak 6 saati bulan yabancı dil dersleriyle mezun olan öğrencilerimiz mesleklerinde gerekli olan yabancı dil eğitimini almış olurlar. Yurt dışı iş imkanlarında daha avantajlı konumda olmaktadırlar.

Staj İmkanı

Özel Kale Meslek Lisesi öğrencileri 12.sınıfa geldiklerinde okudukları alan ile ilgili haftada üç gün işletmelerde mesleki yeterlilik stajı görmektedirler. İş yerlerinde iş eğitimi almış olan öğrenciler mesleğe yatkın olurlar ve mezun olduklarında iş hayatına da bir adım daha önde başlarlar.

Belgelendirme

Özel Kale Meslek Lisesinden mezun olan öğrencilere, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olan öğrenciler, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir. Ayrıca aşağıda yazan belgelerde öğrencilere verilmektedir:

*Teknisyenlik Ünvanı

*Europass Belgesi (Yurt Dışı Geçerliliği Olan)

*İş Yeri Açma Belgesi

*KOSGEB

*Ustalık ve Kalfalık Belgesi

*9.Sınıftan 12. Sınıfa Kadar SSK Girişini Gösterir Belge

 

Eğitim ve Kariyer İmkanı

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, üniversiteye girebilmek için öğrenci Yükseköğretim Seçme ve Yerleştirme sınavlarına katılma hakkına sahiptirler.

Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında, alanlarının devamı niteliğinde olan yüksek öğretim kurumlarını tercih etmeleri durumunda kendilerine ortaöğretim başarı puanlarının % 40´ına kadar ek puan verilir ve diğer lise mezunlarına göre daha avantajlı olurlar.

Özel Kale Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri mezunu öğrenciler Gemi İnşa, Grafik Tasarım, İş Makineleri Operatörlüğü, Makine, Mekatronik, Endüstriyel Kalıpçılık, Su Altı Teknolojileri gibi 2 yıllık Ön Lisans Bölümleri ile  Mekatronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, otomotiv Mühendisliği, İş Sağlığı ve Güvenliği gibi 4 yıllık lisans bölümlerine Ek Puanlı yerleşme imkanına sahiptirler.

Araştıran ve Geliştiren Bir Nesil Yetiştirmek İçin

 Kale Koleji Okullarının misyonu,
Türkiye’yi 21. yüzyılda söz sahibi yapacak yeni nesiller yetiştirmektir.