Sakarya Kale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ELEKTRİK BÖLÜMÜ

Elektrik-Elektronik Bölümü

Özel Kale Meslek Lisesi Elektronik Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, 4 yıllık lise eğitimlerinde edindikleri bilimsel ve teknolojik gelişmeler kazanımlar ile gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıkları için nitelikli meslek elemanları olarak sektöre atılırlar.

Elektrik-Elektronik Bölümü alanında, Teknolojik gelişmelere bağlı olarak Elektrik Pano Montajcısı mesleği önemini artırmaktadır.

Elektrikle çalışan sistemler için enerjinin sürekliliği ve güvenliği pano montajının doğru yapılması ile mümkündür. Günümüzde sanayi ve fabrikalarda; enerji dağıtımı, çalışan makine, cihaz ve motorların denetiminin pano üzerinden yapılması elektrik teknikerliğimesleğini vazgeçilmez kılmaktadır. Bu alanların dışında evlerde ve işyerlerinde pano uygulamaları yapılmaktadır. Özel Kale Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri Bölümü mezunu öğrenciler, özel kurs ve eğitime tabi olarak nitelikli meslek elemanı olduklarından dolayı yüksek gerilim panoları ve tıp cihazlarının panolarının da montajını yapmaktadır. Bu yüzden pano montajcısı mesleği elektrik enerjisi ve makine denetiminin olduğu her yerde geçerliliğini korumaktadır.

Özel Kale Meslek Lisesi, Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü elemanları; Pano montajı, elektrik enerjisinin vazgeçilmez olduğu günümüzde yerini koruyarak genişlemektedir. Pano montajcısı olarak çalışan kişiler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve pano testi gibi alanlarda branşlara ayrılabilmektedir. Bu meslek elemanı ağırlıklı olarak organize sanayi bölgeleri, fabrika veya işletmelerin yoğun olduğu yerlerde pano montajcısı olarak çalışırlar. Konut ve küçük işyeri pano uygulamaları daha basit olması sebebiyle küçük işletmelerce yapılmaktadır. İş çeşitliliği sebebiyle bu meslek elemanı için iş bulma imkanı sanayinin gelişmiş olduğu yerlerde daha kolaydır.

Elektrik tesisatları ve pano montörlerinin iş bulma olanakları oldukça geniştir. Özel sektöre ait işletmelerde çalışma olanakları bulabildiği gibi küçük ölçekli işletmelerde de çalışabilir. Kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi işyerlerini açabilmektedirler. İstihdam durumu, inşaat sektörüne bağlı olarak değişebilmektedir. Pano montörü olarak çalışan kişiler tesisat işlemlerinin, atölye, sistem ya da makinenin çalıştırılması ile ilgili yüzü ile ilgilenirler. Temel işlemler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve  pano testi gibi alanlarda ihtisaslaşma görülebilmektedir. Bu alanda çoğunlukla küçük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdikleri gözlenmektedir.

Yabancı Dil Eğitimi

Özel Kale Meslek Liselerinde öğrencilerimiz mesleki yabancı dile eğitimi almaktadırlar. Haftalık ortalama olarak 6 saati bulan yabancı dil dersleriyle mezun olan öğrencilerimiz mesleklerinde gerekli olan yabancı dil eğitimini almış olurlar. Yurt dışı iş imkanlarında daha avantajlı konumda olmaktadırlar.

Staj İmkanı

Özel Kale Meslek Lisesi öğrencileri 12.sınıfa geldiklerinde okudukları alan ile ilgili haftada üç gün işletmelerde mesleki yeterlilik stajı görmektedirler. İş yerlerinde iş eğitimi almış olan öğrenciler mesleğe yatkın olurlar ve mezun olduklarında iş hayatına da bir adım daha önde başlarlar.

Belgelendirme

Özel Kale Meslek Lisesinden mezun olan öğrencilere, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olan öğrenciler, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir. Ayrıca aşağıda yazan belgelerde öğrencilere verilmektedir:

*Teknisyenlik Ünvanı

*Europass Belgesi (Yurt Dışı Geçerliliği Olan)

*İş Yeri Açma Belgesi

*KOSGEB

*Ustalık ve Kalfalık Belgesi

*9.Sınıftan 12. Sınıfa Kadar SSK Girişini Gösterir Belge

 

Eğitim ve Kariyer İmkanı

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, üniversiteye girebilmek için öğrenci Yükseköğretim Seçme ve Yerleştirme sınavlarına katılma hakkına sahiptirler.

Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında, alanlarının devamı niteliğinde olan yüksek öğretim kurumlarını tercih etmeleri durumunda kendilerine ortaöğretim başarı puanlarının % 40´ına kadar ek puan verilir ve diğer lise mezunlarına göre daha avantajlı olurlar.

Özel Kale Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri mezunu öğrenciler Harita ve Kadastro, İş Sağlığı ve Güvenliği, Mimari Restorasyon, Yapı Denetimi, Yapı Ressamlığı gibi 2 yıllık Ön Lisans Bölümleri ile İnşaat Mühendisliği, Enerji Sitemleri Mühendisliği, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, İş Sağlığı ve Güvenliği gibi 4 yıllı lisans bölümlerine Ek Puanlı yerleşme imkanına sahiptirler.

Araştıran ve Geliştiren Bir Nesil Yetiştirmek İçin

 Kale Koleji Okullarının misyonu,
Türkiye’yi 21. yüzyılda söz sahibi yapacak yeni nesiller yetiştirmektir.